Aanmelden

gymzaal
gymzaal
gymzaal

Voel je beter door te bewegen.

Het staat vast dat regelmatig bewegen een positieve invloed heeft op de algemene conditie en gezondheid van mensen: jong en oud, met of zonder een chronische aandoening.

Regelmatig bewegen met een matige intensiteit (je hoeft niet buiten adem te raken) kan al leiden tot een verbetering van uithoudingsvermogen, spierkracht, lichaamsgewicht en een algeheel goed gevoel. De kans op bijvoorbeeld overgewicht, suikerziekte en hart- en vaatziekten neemt hierdoor af.

Bewegen betekent het verbranden van voedingsstoffen en opbouw van weefsels zoals botten en spieren. De verbranding, of het energieverbruik wordt uitgedrukt in Kilojoules (KJ) of Kilocalorieën (Kcal).

Om u een indruk te geven van wat we zoal verstoken volgen hier wat energie waarden van enige activiteiten: een minuut rust vergt slechts 4 KJ, een minuut wandel 21 KJ, een minuut fietsen 29 KJ, een minuut traplopen of tegen een berg oplopen 42 KJ. Voor de nieuwsgierigen onder u, stevig geslachtsverkeer valt onder de categorie traplopen. Het zijn gemiddelde waarden; de één gebruikt meer energie dan de ander en je kunt rustig de trap op lopen en je kunt hem oprennen.

De energie voor deze activiteiten komt uit het voedsel. Dat wordt als koolhydraat, als suiker dus, verbrand. Een suikerklontje levert ongeveer 70 KJ. Een bruine boterham met kaas levert ongeveer 820 KJ, hetgeen je dus na een kleine 20 minuten traplopen weer kwijt bent. Dat valt tegen. Spannend wordt het als u weet dat de bruine boterham alleen, maar 330 KJ oplevert. De plak kaas net zo veel, ook 330 KJ en de boter levert 160 KJ. Het scheelt dus aanzienlijk als u magere margarine en magere kaas gebruikt.

U zult zien dat u zich ook een stuk prettiger voelt als u in beweging komt! Mensen die regelmatig lichamelijk actief zijn, kunnen op latere leeftijd vaak langer zelfstandig en mobiel blijven.

Beweegtips:
 
Positieve effecten van bewegen op de gezondheid:

Word ook lid !

Spreekt onze vereniging je aan? Sport een keer met ons mee of meld je meteen aan als lid!
Aanmelden kan eenvoudig door middel van het aanmeldingsformulier, of op maandagavond in de sportzaal.

©2014-2019 S.V. Deventer Fit. Alle rechten voorbehouden.

ontwerp: delNorto